May 27, 2010

Motivasi Imtihan YDP BKMIP


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh semua...

Pujian yang tidak terhingga kupanjatkan kepada Allah SWT..Selawat dan salam buat Penyuluh Alam Nabi Muahammad S.A.W serta ahli keluarga dan sahabat-sahabat Baginda semuanya..

Bersyukur kita semua kepada Allah SWT kerana masih lagi memberikan kita nikmat "idrak"..Firman Allah yang bermaksud : "setelah kamu berusaha, maka bertawakkallah kepada Allah"...

Keadaan kita semua yang masing-masing sibuk mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan ini adalah satu masa yang sangat baik untuk kita menghampirkan diri kepada Allah SWT..Oleh itu wahai saudara/i ku sekalian, usah dikau lupa bahawasanya Dia yang menentukan segala..Pengurniaan segala nikmat adalah dari Dia yang Maha Adil lagi Bijaksana..Tetapi ingatlah juga, pemberian dariNya itu setelah kau berusaha..Bersusah payah, berpenat lelah menggapai kurniaan rezeki Nya..Maka, kombinasi antara usaha, taqarrub, dan tawakkal adalah cara yang paling hampir untuk memperoleh kejayaan..Tak percaya atau ragu-ragu?? cubalah tanya pada mereka2 yang telah berjaya..

Memberikan motivasi ataupun semangat, saya bukanlah orang yang selayaknya..Cuma di sini, inginlah diri ini berkongsi dengan saudara/i sedikit sebanyak pengalaman yang ada..Antara perkara-perkara yang perlu dititikberatkan di musim peperiksaan :

 • Taubat kepada Allah selalu.
 • Bermaafan dengan Ibu bapa, keluarga, guru-guru, dan kawan-kawan..Kita mintak maaf dan kita maafkan..buangkan segala prasangka-prasangka buruk..
 • Banyakkan berdoa dan solat hajat memohon kepada Allah..(skill berdoa ialah sebelum berdoa kita mintak ampun dulu dgn ALLAH, ini sepertimana yang diajarkan oleh al-Quran).
 • Doakan kawan - kawan..(jgn mintak kawan -kawan doakan kita jer, tapi kita langsung tak doakan kawan-kawan).
 • Doakan untuk semua Ummah Islam dan untuk Agama Islam tu sendiri...
 • Letakkan niat dan azam dalam doa kita bahawa kita dan kawan-kawan kita ni nak berjaya cemerlang untuk bantu masyarakat, bantu muslimin, bantu Islam, bantu sahabat-sahabat seperjuangan, bantu keluarga, dan bantu diri sendiri.
 • Study mesti berdisiplin..
 • Pastikan tercapai target study, barulah boleh tercapai target keputusan..insyaAllah..
 • Pastikan ada amalan-amalan rahsia tersendiri untuk peperiksaan...Kalau masih belum ade..Tanyakan pada mereka-mereka yang berpengalaman.
 • Jawab periksa dengan tenang..Selawat kepada Rasulullah S.A.W sebanyak yang mungkin..Jangan gopoh..Kalau terlupa atau tak tau jangan mengalah..Rilek, cool...Jawab semampu mungkin..
 • Tawakkal kepada Allah sambil tidak putus-putus berdoa..Harap dan Husnuszhon pada Allah akan mengurniakan kepada kita satu kurniaan yang diberi nama KEJAYAAN..

Sekian sahaja, maaf jika kurang berbisa, saya juga manusia biasa, ayuh kita usaha sedaya upaya..

Salam Imtihan buat saudara/i ku..Kudoakan kejayaan kamu..Moga Allah membantu..Sekaligus memandu..Ke jalan menuju Dia yang Satu....

Yang hina lagi miskin,
Mohd Fikri Hamzah
Yang DiPertua BKMIP 09/10

1 comment:

 1. terima kasih ydp.... semoga kita sume najah tahun ni.. amin...

  ReplyDelete

Kami amat mengalu-alukan cadangan dan buah fikiran anda untuk penambahbaikan. Sebarang sumbangan artikel daripada ahli BKMIP amatlah kami hargai.

#BKMIPKeluargaKita