Apr 20, 2011

ROAD TOUR MAHABBAH BKMIP 10/11Alhamdulilah segala puji bagi Allah pada 16/4/2011 AJKT & HEWI Badan Kebajikan Mahasiswa/wi Islam Pahang (BKMIP) telah berjaya mangadakan ziarah mahabbah ke setiap muhafazah bagi merapatkan hubungan silaturahim sesama ahli & AJKT, disamping mencari anak-anak Pahang yang berada di Mesir. Pada 16/4/2011 AJKT & HEWI sampai ke Damanhur dan disambut meriah oleh ahli-ahli Pahang yang berada di sana seramai 17 orang. Dalam pertemuan yang diadakan di setiap muhafazah, Yang Di Pertua BKMIP, Ustaz Mohd Ridzuan Bin Nazri menyampaikan ucapan berkaitan dengan pembawakannya dalam BKMIP iaitu 3P, Pendidikan, Pentarbiahan, dan Persaudaraan. Tiga perkara ini amat dititk beratkan oleh beliau. Selain itu juga, beliau juga turut menyatakan bahawa, kepada sesiapa yang memohon zakat Pahang, insyaAllah mereka yang telah memohon zakat Pahang akan tetap menerima zakat tersebut sama ada cepat atau lambat sahaja, dan insyaAllah jika dimurahkan rezeki MUIP akan memberikan sumbangan kepada setiap ahli BKMIP.

Perkara paling penting turut diingatkan kepada semua ahli Pahang supaya sentiasa berhati-hati dan kepada ikhwah dan akhawat tidak dibenarkan pulang ke Kaherah melebihi jam 10 malam memandangkan keadaan Mesir yang sekarang ini masih tidak aman. Pelbagai kes-kes ragut dan culik melibatkan pelajar Malaysia sering saja berlaku mutaakhir ini. Perjalanan seterusnya menuju ke Alex dan Dumyat dan dalam masa yang same AJKT BKMIP turut memantau tahap pendidikan ahli yang berada di setiap DPM .

Pada keesokan harinya, AJKT & HEWI menyambung ziarah ke Mansurah dan Tanta. Pertemuan yang diadakan ini sangat memberangsangkan di mana pelbagai soalan dan cadangan telah diajukan. Penglibatan adik-adik perubatan yang menuntut di Tanta amat positif sekali. Road tour ke Zaqziq tidak dapat di teruskan disebabkan oleh beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan. InsyaAllah jika ada kelapangan, akan sampai juga ke Zaqziq.

Ucapan terima kasih kepada pengerusi atau wakil daripada DPM setiap muhafazah atas kesudian untuk turut serta dalam menjayakan program Road Tour Mahabbah pada kali ini. Tidak dilupakan juga kepada ahli-ahli yang bertungkus lumus menyediakan hidangan dan jamuan yang enak. Semoga ziarah mahabbah yang diadakan ini dapat mencetuskan revolusi positif dikalangan pelajar-pelajar Pahang.

No comments:

Post a Comment

Kami amat mengalu-alukan cadangan dan buah fikiran anda untuk penambahbaikan. Sebarang sumbangan artikel daripada ahli BKMIP amatlah kami hargai.

#BKMIPKeluargaKita